BTW-AANGIFTES

logo belastingdienst

Als startende ondernemer komt er veel op je af, waaronder administratieve verplichtingen zoals btw-aangifte. Btw (Belasting over de Toegevoegde Waarde) is een heffing op de verkoop van goederen en diensten en is van toepassing in de meeste landen, waaronder Nederland. In dit artikel zullen we je alles uitleggen wat je moet weten over btw-aangifte als startende ondernemer. We zullen bespreken wat btw is, hoe het werkt en wat hoog, laag, vrijgesteld en verlegd betekent.

wat is BTW?

Btw is een belasting die wordt geheven over de toegevoegde waarde van een product of dienst in elke fase van de productie- en distributieketen. Het wordt meestal door de consument betaald, maar de ondernemer draagt het af aan de Belastingdienst. Het is belangrijk om te begrijpen dat btw geen kostenpost is voor de ondernemer, omdat deze de btw in rekening brengt aan de klant en het vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst.

BTW -tarieven

In Nederland hebben we verschillende btw-tarieven, namelijk het hoog tarief, het laag tarief en
vrijgestelde leveringen/diensten. Het hoog tarief bedraagt momenteel 21% en is van toepassing op
de meeste goederen en diensten, zoals elektronica, kleding, meubels en software. Het laag tarief
bedraagt momenteel 9% en is van toepassing op bepaalde goederen en diensten, zoals voedsel,
water, boeken en medicijnen. Daarnaast zijn er ook vrijgestelde leveringen/diensten waarover geen
btw hoeft te worden berekend, zoals verzekeringen, medische diensten en onderwijs.

BTW-aangifte

Als ondernemer ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Dit houdt in dat je een overzicht geeft van de btw die je hebt ontvangen en betaald gedurende een bepaalde periode, meestal per kwartaal of per maand. De btw-aangifte kun je online indienen via het btw-aangifteprogramma van de Belastingdienst of via boekhoudsoftware die btw-functionaliteit biedt.

BTW -verlegd

In sommige gevallen wordt de btw niet door jou als ondernemer afgedragen, maar is de afnemer verantwoordelijk voor het betalen van de btw. Dit wordt btw-verlegd genoemd. Het wordt vaak toegepast in de bouwsector of bij handelstransacties binnen de Europese Unie. In deze gevallen moet de afnemer de btw verleggen naar zijn eigen btw-aangifte.

BTW-vrijstellingen

Naast de verschillende tarieven is het belangrijk om op de hoogte te zijn van btw-vrijstellingen. Dit zijn specifieke situaties waarin je geen btw hoeft te berekenen over je goederen.